Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 327

Smažené sýrové kuličky

Smažené sýrové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 250 g 30% Eidamu (30% v sušině), olej

Sýr najemno nastrouháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vmícháváme strouhaný sýr, až vznikne hmota, ze které je možné tvarovat kuličky. Mezi dlaněmi vytvoříme pevné kuličky asi 1,5 cm v průměru, které házíme do maximálně rozpáleného ...

Golubce

Golubce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího nebo vepřového mletého masa, 1 kapusta, 100 g anglické slaniny v celku, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, hladká mouka dle potřeby, kmín, pepř, olej

Kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, silnější střední části odstraníme, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Maso, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na drobno, anglickou slaninou na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strou...

Lečo i na zavaření

Lečo i na zavaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,25 kg papriky, 1 kg rajčat, 25 dkg cibule, sůl, pepř

Papriky a cibuli řádně očistíme a omyjeme. Rajčata omyjeme. Vše nakrájíme a vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak zeleninovou směsí plníme sklenice a nakonec všechny sklenice rovnoměrně zalijeme šťá...

Přesnídávka pro děti z jablek

Přesnídávka pro děti z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jablek, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, šťáva ze 2 citrónů

Oloupaná a nakrájená jablka rozvaříme v 1/2 l vody. Rozmixujeme je, přidáme cukr, vanilkový cukr, uvařený pudink a citronovou šťávu. Chvíli povaříme. Plníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut v předehřáté troubě na 85°C.

Multivitaminová bomba

Multivitaminová bomba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 banán, 1 mango, 1 pomeranč, 200 g čerstvých jahod, 5 dcl pomerančového džusu, 1 dcl light jahodového sirupu, led

Část ovoce si odložíme stranou na zdobení a na dno sklenic, zbytek ovoce rozmixujeme s pomerančovým džusem a ledovou tříští. Můžeme použít jen kostky ledu, Ty pak dáme na dno sklenic, přidáme trochu nakrájených jahod a zalijeme jahodovým sirupem. ...

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, strouhaný Eidam nebo jiný tvrdý sýr, kompotované broskve, kari koření, hladká mouka, olej, sůl

Kuřecí prsa mírně naklepeme, osolíme a trošku posypeme kari kořením. Plátky masa prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji, výpek zaprášíme hladkou moukou, chvíli mícháme a zalijeme vodou. Maso v této šťávě necháme chvíli provařit, ke ko...

Kapr na grilu s křenem

Kapr na grilu s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 4 dkg másla, citrónová šťáva, strouhaný křen, olivový olej, sůl, petrželka

Očištěné porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom osušíme ubrouskem, potřeme olejem a na roštu nebo na pánvi opečeme z každé strany asi 7 minut. Na talíři rybu posypeme drobně nakrájenou petrželkou a strouhan...

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Sterilované papriky

Sterilované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg červených nebo zelených paprik, 1,5 l vody, 0,5 l octu (8%), 1/8 l oleje, 25 dkg cukru, 10 dkg soli, 10 kuliček pepře

Papriky si načistíme, odstraníme semena a stopky a nakrájíme na čtvrtky. Poté je spaříme vařící vodou a vložíme do zavařovacích sklenic. Pak 10 minut vaříme nálev z vody, octu, oleje, cukru, soli a pepře. Vychladlým nálevem pak papriky zalijeme. ...

Zeleninová čalamáda

Zeleninová čalamáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg papriky, 1 kg okurek, 1 kg cibule, 1 kg zelí, 15 dkg cukru krupice, 4 dkg soli, 3 dcl oleje, 2,5 dcl octu, 2,5 dcl vody

Všechnu zeleninu si načistíme a omyjeme. Nastrouháme si ji nebo nakrájíme na malé kousíčky a vložíme do hrnce na rozpálený olej. Minutku restujeme a pak zalijeme vodou, octem, osolíme a dusíme cca 10 minut. Pak necháme směs vychladnout (babička j...

Bramboráková polévka

Bramboráková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l hovězího bujónu nebo vývaru z masoxu, 2-3 brambory, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 větší mrkev, polohrubá mouka dle potřeby, majoránka, sůl, olej, Vegeta dle potřeby, petržel (nebo pažitka či medvědí česnek)

Uvaříme si vývar, nebo si ho uděláme z masoxu a přidáme nastrouhanou mrkev. V míse si připravíme těsto: nastrouhané brambory, vejce, majoránku, česnek, osolíme a přidáme tolik mouky, aby se těsto dalo nabírat lžičkou a aby se nám v polévce nerozv...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 1-2 l vody, sůl

Fazolové lusky odvlákníme a odstraníme konce. Řádně je omyjeme (na přípravu jsou lepší žluté fazolové lusky, protože nemají vlákna). Nakrájíme je a doměkka povaříme (2-5 minut). Pak je scedíme, ochladíme ve studené vodě a plníme do sklenic. Slaný...

Jablka s křenem

Jablka s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg jablek, 400 g křenu, 400 g cukru krupice, 0,5 l octu (8%)

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a omyjeme. Křen si načistíme. Obojí si nastrouháme v mixeru nebo na struhadle a přidáme cukr a ocet. Vše řádně promícháme a necháme 24 hodin uležet (sem tam musíme promíchat, aby se cukr dobře rozpustil a promísil...

Linecké těsto na cukroví

Linecké těsto na cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g cukru moučka, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citrónová šťáva

Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, tuk, žloutky, citronovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do fólie a necháme ho nejlépe přes noc uležet. Pak jej rozválíme, vykrajujeme z něj tvary a ty p...

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 4 l vody, 0,1 kg soli, 0,75 l octa (8%)

Lusky odvlákníme a odstraníme jejich konce. Pořádně je umyjeme. Nakrájíme je a povaříme (2-5 minut) do měkka. Pak je scedíme, zchladíme ve studené vodě a naplníme do sklenic. Kyselý nálev si připravíme smícháním 4 l vody, 0,75 l octa (8%) a 0,1 kg...

Houby ve sladkokyselém nálevu

Houby ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 kg jakýchkoliv čerstvých hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, křen, 1 cibule, 100 g cukru

Hřiby očistíme, nakrájíme na menší kousky a potom povaříme přibližně 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kterých dáme...

Cuketová pomazánka na topinky

Cuketová pomazánka na topinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg namleté cukety bez semínek, 6 cibulí, 6 stroužků česneku, 6 lžic sojové omáčky, 1 lžíce zázvoru (nemusí být), 1 lžíce sladké papriky a troška pálivé, olej, sůl, 6 zelených paprik, 2-3 oloupaná rajčata, nové koření, 3-4 bobkové listy, pepř celý

Cibulku zpěníme na oleji, přidáme cuketu, pomletou papriku a rajčata, rozetřený česnek a ostatní suroviny. Nakonec kečup dle chuti. Dusíme asi 30 min, pak plníme skleničky a sterilizujeme cca 20 minut.

Fazole se zeleninou

Fazole se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 kg cibule, 1 kg papriky, O,5 kg bílých nebo barevných fazolí, 1 a 1/2 dcl octu (8%), 250 g cukru, 80 g soli, 1 lžíce Vegety, 1 lžíce chilli koření, 1 lžíce sladké papriky, 1/4 oleje

Fazole si den předem namočíme. A druhý den ještě do měkka povaříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme a dusíme na ¼ oleje. Přidáme sůl, cukr, ocet, vegetu, chilli a sladkou papriku. Vše řádně promícháme a dusíme. Ke konci přidáme fazole a ještě chvili...

Zelí z cuket

Zelí z cuket

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 3 cibule, olej, hrubá mouka, cukr, ocet, kmín, sůl

Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, dáme do hrnce, posolíme, přidáme kmín, cukr a trochu octa. Dusíme téměř doměkka. Nadrobno nakrájíme cibuli a v kastrolku na oleji osmažíme dorůžova. Změklou cuketu zaprášíme za stálého míchání hrubou moukou. ...

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Pochoutka z hub /Šlágr hájovny/

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 hrsti sušených hub, 1-2 cibule, 6 stroužků česneku, 6 párků nebo kus klobásky, uzeného nebo jiného salámu, 1-2 papriky, 2 rajčata, máslo, sádlo, sůl, kmín, troška kečupu

Kousek sádla a másla rozpustíme a zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme lisovaný česnek (může ho být klidně i více) a chvilku mícháme. Pak přidáme na kostičky nakrájený salám (párek, uzené maso) a chvilku restujeme. Dále přidáme sušené houby...

Plněné hlavičky bedlí

Plněné hlavičky bedlí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce (uvařené natvrdo), 1 vejce (na obalování), 8 nerozvinutých hlaviček mladých bedlí, 1 tavený sýr, 5 plátků šunky, kousek Eidamu nebo jiného tvrdého sýru, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, troška mléka, troška hladké mouky, sůl, pažitka (nemusí být)

Vajíčko natvrdo a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme měkký sýr, najemno nakrájenou cibuli, sůl, šunku a rozetřený česnek. Pro zajímavý vzhled můžeme přimíchat trošku pažitky. Hlavičky bedlí naplníme vzniklou směsí a obalíme v těstí...

Guláš z václavek

Guláš z václavek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kloboučků čerstvých mladých václavek, 1 cibule, 3 dcl masového bujónu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 0,5 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl

Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpaři...

Benátské řízky

Benátské řízky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové kýty, 80 g sádla, 60 g cibule, 60 g hladké mouky, 100 ml mléka, 100 ml bílého přírodního vína, černý mletý pepř, sůl, 40 g rostlinného tuku

Maso opláchneme a přes vlákno nakrájíme řízky. Každý řízek naklepeme, osolíme a opepříme. Dvě třetiny sádla rozpálíme na pánvi, vložíme do něj připravené řízky a po obou stranách je opečeme dočervena. Rostlinný tuk rozpustíme, přisypeme hladkou mo...

stránka: