Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Hlavní chod - stránka 51

Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kachny, 150 g ostravské klobásy, špetka soli, 1/2 lžíce kmínu, 1 cibule, 120 g slaniny, 2 hrnečky vody, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Omytou kachnu osolíme a pokmínujeme. Dáme na pekáč a přidáme vodu a tuk. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 30 minut, pak ztlumíme na 180°C a pečeme 40 minut. Asi tak 20 minut před dopečením přidáme do pekáče cibuli na kostičky, klobásu n...

Houby s brynzou

Houby s brynzou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 50 g másla, 250 g Brynzy, 2 slepičí vejce, špetka soli, špetka pepře, 10 g kaparů

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm podusíme. Opepříme, osolíme a přidáme najemno nakrájené kapary. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut (v případě tvrdých hub déle), dokud nejsou houby měkké...

Hlíva na kari koření

Hlíva na kari koření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 5 ml bylinkového octa, 1,5 lžičky kari koření, špetka soli, 100 ml vody, 1/2 lžičky cukru krupice

Cibulku i hlívu očistíme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném oleji zpěníme nejdříve cibulku a pak ihned přisypeme hlívu. Chvíli mícháme a pak ochutíme kari kořením, solí a cukrem. Přilijeme ocet, vmícháme mouku a necháme dusit 15 minut. Pokrm hlí...

Hlívový špíz v těstíčku

Hlívový špíz v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čerstvé hlívy ústřičné, 1 slepičí vejce, 2 lžíce hladké mouky, 50 ml kravského mléka, 100 g tvrdého sýra, 100 g měkkého salámu, špetka soli

Klouboučky hlívy očistíme a povaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě. Pak je nakrájíme na menší kousky. Sýr i salám také nakrájíme. Z vejce, mouky a mléka vymícháme těstíčko. Na grilovací jehlu nebo špejli navlékáme střídavě houby, sýr a salám. C...

Kuře na cibulce

Kuře na cibulce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 6 velkých cibulí, 5 stroužků česneku, 3 dcl drůbežího vývaru, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1 ml rostlinného oleje

Kuřecí prsa omyjeme, lehce osolíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky. Česnek na rozpáleném oleji dozlatova osmahneme, pak přidáme cibulku a necháme lehce zpěnit. Na cibuli dáme kuřecí prsa, zprudka osmahneme, pak ztlumíme "...

Zapékané brambory s česnekem

Zapékané brambory s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cibule, 3-5 stroužků česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, 300 g brambor vařených ve slupce, 2 lžičky koření na americké brambory, 2 vejce, 50 ml mléka, špetka pepře

Brambory umyjeme a dáme vařit ve slupce. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a česnek si nastrouháme na jemné nudličky. Na oleji osmažíme cibuli do světlerůžova, do odstavené vmícháme česnek a promícháme. Přendáme jí do zapékací misky a...

Cukeťáčky se sójou a sýrem

Cukeťáčky se sójou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnku suchého sojového granulátu, 1 hrnek nastrouhané cukety, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička majoránky, 2 lžičky Solamylu, 30 g hladké mouky, 4 plátky sýru gouda, 3 špetky pepře, 1 dcl slunečnicového oleje na smažení

Sojový granulát uvaříme ve slané vodě 15 minut a scedíme. Necháme na sítku okapat a potom z něho vymačkáme vodu. Oloupanou cuketu nastrouháme na hrubo, vodu nesléváme. Smícháme cuketu, granulát, vejce, pepř, majoránku, solamyl a mouku. Přidáme sýr...

Anglický biftek s vejci

Anglický biftek s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sádla, 4 vejce, 0,6 kg hovězí svíčkové, 3 g soli, 1 g pepře - mletý, 1 dkg hladké mouky, 1 hrneček vody

Maso očistíme a nakrájíme na asi 10 plátků, které lehce (opravdu lehce) naklepeme. Každý plátek osolíme a opepříme a pak ho na rozpáleném oleji v pánvi osmažíme z každé strany (uvnitř musí být růžové, nikoliv krvavé) - každý plátek smažíme dle pot...

Krůtí kýta na tymiánu

Krůtí kýta na tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg horního krůtího stehna, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 3 mrkve, 1 petržel, sůl, pepř, asi 6 snítek tymiánu , lžíce hladké mouky, olej

Použijeme jen horní část krůtího stehna, bez spodní paličky. Maso vykostíme a rozkrojíme na menší kusy. Osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme olejem, na dno rozložíme cibuli, stroužky česneku, mrkev a petržel, vše pokrájené nadrobno. Zeleninu osol...

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíčky: 60 g anglické slaniny, 1 menší cibule, 750 g brambor, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, 1 špetka soli, 2 lžíce sádla, Zelí: 1 menší červené zelí, 1 lžíce drceného kmínu, 50 g slaniny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, sůl dle chuti, špetka pepře, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Nejprve si uvaříme zelí. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a dáme do velkého hrnce, aby mělo při vaření dostatek místa. Přisypeme kmín, podlijeme mírně vodou a vaříme asi 30 minut, dokud není zelí měkčí. Vodu případně doléváme. Mezitím co se nám ...

Zapékané brambory s cibulí

Zapékané brambory s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzeného bůčku, 40 dkg brambor vařených ve slupce, 5 menších cibulí, 1 lžička koření na americké brambory, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, troška mletého pepře

Dáme si vařit asi na 1 hodinu uzený bůček na pařák, nerozbalený, v původním obalu. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Menší cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do menší dózy s víčkem dáme 3 lžíce oleje, 1 lžičku koření na americké b...

Chalupářské roštěnky

Chalupářské roštěnky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hovězí roštěnky, 2 střední nebo větší cibule, 3 stroužky česneku, drcený pepř, sůl, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje

Maso umyjeme a osušíme. Zlehka naklepeme, osolíme a obalíme v mouce smíchané s pepřem. Zprudka pečeme na oleji. Po cca 1 minutě z každé strany, roštěnky vyndáme a přidáme na pánev máslo. Na něm pak orestujeme cibulku a prolisovaný česnek. Zvolna p...

Zapečené špagety s mletým masem

Zapečené špagety s mletým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 600 g hovězího mletého masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, troška kmínu, troška majoránky, 3 kapky worcesterské omáčky, 3 lžičky polévkového tekutého koření , troška kečupu, kousek másla, 1 balení strouhaného sýru

Na usmaženou cibuli přidáme mleté maso a necháme podusit, než maso pustí šťávu. Dále přidáme česnek, papriku, kmín, majoránku, worčestrovou omáčku, maggi a kečup. Vše necháme podusit (asi 20 min). Pak směs vlijeme na uvařené a scezené špagety (do ...

Dukátové buchtičky z brambor

Dukátové buchtičky z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 3 dkg cukru moučka, 5 lžíc citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 3,5 dcl kravského mléka, 5 lžíc másla, 2 dkg droždí (kvasnic)

Uděláme kvásek z 1 dl mléka, lžíce cukru a droždí. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím a uděláme těsto na buchty. Z těsta děláme malé buchtičky, které dáváme na plech nebo do remosky (v té peču dukátové buchtičky nejraději). Při pečení v troubě...

Lívance jako od babičky 1

Lívance jako od babičky 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení podmáslí, 1 lžíce sody bikarbóny, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 žloutky, špetka soli, 1 šálek rostlinného oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Do mísy dáme podmáslí, lžičku sody, mouku, cukr, žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm smažíme jednotlivé lívance (na pánev nalijeme vždy 1 malou naběračku těsta). Hotové lívance potř...

Fašírka z uzeného masa 1

Fašírka z uzeného masa 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzeného masa, 7 rohlíků, 3 slepičí vejce, hrst krupice, 5 stroužků česneku

Maso uvaříme ve vodě v hrnci (lepší je v tlakovém, protože je to rychlejší) cca 45 minut, pak ho necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Do části vývaru (vody, ve které se maso vařilo) namočíme rohlíky. K rohlíkům rozklepneme vejce, přidáme t...

Smažený vepřový jazyk

Smažený vepřový jazyk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřový syrový jazyk, 2 vejce, 1 hrneček hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, 2 dcl slunečnicového oleje, troška pepře

Jazyk omyjeme a dáme vařit do osolené vody v tlakovém hrnci na necelou hodinu, uvaříme doměkka. Vychladlý jazyk oloupeme, nakrájíme je na 1 cm široké plátky, které můžeme osolit a opepřit, nebo jemně posypat kořením Čína. Obalíme v trojobalu a ryc...

Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Olivové muffiny plněné balkánským sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 70 g zelených oliv, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř, 1 vejce, 80 ml olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 200 g balkánského sýra

V míse smícháme všechny suché přísady - mouku s kypřícím práškem, olivy nakrájené na kousky, nasekaný rozmarýn, sůl a pepř. V druhé misce prošleháme vejce s olejem a jogurtem, pak tekutou směs vmícháme do mouky, až nám vznikne hladké těsto. Form...

Pestré krůtí špízy

Pestré krůtí špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích prsou, 100 g šunky - plátky, 100 g listového špenátu, 4 žampiony, 3 papriky - různé barvy, 1 lžíce provensálského koření, sůl dle chuti, 150 ml drůbežího vývaru, 1/2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje

Krůtí prsa omyjeme, očistíme od případného tuku a jemně naklepeme. Špenát omyjeme a spaříme horkou vodou, ve které jej necháme přibližně minutu. Špenát z vody vyjmeme a rozprostřeme na krůtí prsa. Na špenát poklademe plátky šunky a prsa pevně srol...

Telecí maso v mrkvi

Telecí maso v mrkvi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg telecího masa z plecka, 1 dkg hladké mouky, 4 dkg másla, 20 dkg mrkve, špetka soli, 1/2 cibule, 3 lžíce smetany ke šlehání, 1 sklenka vody

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme maso nakrájené na kostičky a osmahneme. Když se šťáva z masa vydusí, tak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso za stálého míchání osmahneme. Nyní zalijeme jednou naběračkou horké vody, osolíme a přiklopíme (o...

Knedlíky z odpalovaného těsta

Knedlíky z odpalovaného těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dcl mléka, 4 dkg másla, špetka soli, 40 dkg hrubé mouky, 1 vejce

Svaříme mléko s máslem, přidáme sůl a 20 dkg mouky. Chvíli mícháme a pak odstavíme (dokud se těsto nepřestane lepit na stěny). Když hmota vychladne, tak vmícháme 1 vejce a zbylou mouku. Promícháme. Z těsta děláme klasické knedlíky a plníme ovocem.

Vepřové maso s broskvemi a česnekem

Vepřové maso s broskvemi a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového plecka, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worcesterské (Worcesterová) omáčky, 4 čerstvé broskve, 1 hlávka česneku, 1 lžíce slunečnicového oleje

Vepřovou plec nakrájíme na kostky, které orestujeme na malém množství oleje. Osolíme, opepříme, přidáme oloupanou a na menší kousky nakrájenou broskev a celé stroužky česneku. Podlijeme vodou a dusíme, pokud maso není měkké. Poté zahustíme moukou ...

Guláš s kapií a česnekem

Guláš s kapií a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího předního masa, 1 červená kapie, 100 g cibule, 3 lžíce hotové tmavé jíšky, 1 troška mletého kmínu, 10 listků čerstvé majoránky, 1 lžíce sádla, 1 list libečku, 5 stroužků česneku, 2 lžičky mleté papriky, 3 špetky mletého pepře, 4 špetky soli

V tlakovém hrnci osmažíme drobně nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění, přidáme maso nakrájené na kostky a pomalu opékáme, dokud se šťáva nevysmahne. Přidáme sůl, pepř, libeček, majoránku a sladkou mletou papriku, zamícháme a podlijeme vodou. Hrn...

Indická smažená cibule Bhajii

Indická smažená cibule Bhajii

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, hladká mouka dle potřeby, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2-2,5 dcl vody, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kmínu, 1 lžička garam masala, 1 lžička chilli koření, 1 lžička koriandru, sůl dle chuti, olej na osmažení

Všechny uvedené suroviny (kromě cibule a oleje) smícháme v misce tak aby nám vzniklo hustší těstíčko. Necháme hodinu odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky. Rozpálíme olej. Plátky cibule obalujeme v těstíčku a hned vkládáme do oleje, smažíme do ...

Katův šleh ze sojového masa

Katův šleh ze sojového masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek , 3 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce hořčice, 1 velká najemno nasekaná cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 lžičky chilli koření, 2 list bobkové listy, sůl, pepř, 100 g sterilované kapie, 2 kyselé okurky, 1/2 žluté papriky , 3 lžíce kečupu

Sojové kostky vhodíme do lehce osolené vařící vody a 5 minut je povaříme. Pak je scedíme a přebytečnou vodu dobře vymačkáme. V misce smícháme olej, ocet, worcester, med, hořčici, cibuli, nasekaný česnek, chilli koření, bobkové listy, špetku pepř...

stránka: