Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 84

Fazolová polévka s rajčaty

Fazolová polévka s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g bílých fazolí, 2 střední brambory, 6 větších rajčat, 1/2 žluté papriky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml slunečnicového oleje, 1 menší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 špetka černého drceného pepře

Fazole důkladně přebereme, propláchneme vodou a necháme přes noc namočené ve studené vodě. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme litrem studené vody a uvaříme téměř doměkka. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. Rajčata spa...

Kapr na pivě II

Kapr na pivě II

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1200 g kapra, 1 lžička soli, 1 špetka mletého pepře, 250 ml světlého piva, 100 ml rostlinného oleje, 100 g cibule, 50 ml citronové šťávy, 1 lžička kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky

Opláchnuté a osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, trochu pokapeme pivem a dáme asi na hodinu do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pi...

Rizoto z tlačenky s cibulkou

Rizoto z tlačenky s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 100 g vepřové tlačenky, 4 jarní cibule i s natí, 1 sáček varné rýže, 2 lžíce nastrouhané mrkve, sůl dle potřeby, mletý černý pepř, 1 lžíce slunečnicového oleje

Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu. Než se nám rýže uvaří, tak oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme trochu do růžova. Cibulku i s natí nakrájíme na kolečka a mrkev nastrouháme na větší nudličky. Na osmažené cibuli krátce orestujem...

Pikantní kotlík s vepřovým masem

Pikantní kotlík s vepřovým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 200 g cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 50 g sádla, 1 špetka černého mletého pepře, 1 špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 jablka, 300 g červené i zelené papriky, 250 ml bílého vína, 1 špetka soli, 1 lžička petrželové natě

Maso nakrájíme na kostky. Smícháme se sojovou omáčkou, pepřem a jemně nadrceným tymiánem. Necháme krátce odležet. Do dozlatova osmažené cibulky přidáme maso a asi 2 min opékáme. Přilijeme víno a dusíme. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a nakrájím...

Venkovské rizoto

Venkovské rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 malá konzerva hrášku, 1 malá konzerva žampionů, 1 cibule nadrobno, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 1-2 kuřecí prsa, 1 lžička mleté papriky, 150 g kulatozrnné rýže, 200 g pohankových krup, 250 ml drůbežího vývaru, sůl a pepř dle chuti

Olej i máslo rozehřejeme, jakmile je máslo roztopené a olej rozehřátý, vhodíme cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přihodíme mrkev a chvíli smažíme, přidáme žampiony a ještě chvíli smažíme. Asi po 2 minutách přisypeme na malé kousky nakrájené ku...

Záhorácký guláš

Záhorácký guláš

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové plece, 70 g sádla, 3 ks cibule, 3 lžičky sladké mleté papriky, 1 hrst sušených hub, 400 g bílého zelí, 200 ml smetany, 1 lžička cukru krystal, 1 lžička soli, 2 lžíce hladké mouky

Na sádle zpěníme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na větší kousky a osmažíme. Vmícháme papriku, osmahneme, přidáme rozsekané, předem namočené houby, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Šťávu vydusíme do tuk...

Perník s olejem

Perník s olejem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, 9 lžic slunečnicového oleje, 350 g moučkového cukru, 2 slepičí vejce, 1 lžička skořice, 500 ml kravského mléka, trocha citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 1 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a mouku s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme, dáme na plech a pečeme. Vychladlý korpus potřeme citronovou polevou, případně čokoládovou polevou.

Vepřová plec na hrášku

Vepřová plec na hrášku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové plece, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce houbového koření, 1 lžička pepře 4 barev, 1 menší cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, hladká mouka, sůl

Vepřovou plec nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Do kastrolu dáme olej a nakrájenou cibuli na něm krátce orestujeme. Přidáme nakrájené maso a restujeme. Poté přidáme koření, nepatrně podlijeme vodou a za občasného po...

Mramorová bábovka - levná

Mramorová bábovka - levná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

375 ml polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 ml krupicového cukru, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 70 g rozpuštěné Hery

Nejprve v malém kastrůlku opatrně rozpustíme Heru. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Kypřící prášek a kakao prosejeme, každé zvlášť. Odebereme část odměřené mouky a promícháme ji s kypřícím práškem. Do mísy vyklepneme vejce...

Vepřové na celeru s hermelínem

Vepřové na celeru s hermelínem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 400 g vepřové plece, špetka mletého černého pepře, 1/2 lžičky soli, 1 hrnek strouhaného celeru, 1 Hermelín s paprikou, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 300 ml 10% smetany

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a usmažíme na oleji do světlerůžova. Maso nakrájíme na kostky a krátce ho na ní opečeme, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě. Celer očistíme, nastrouháme na hrubé nudličky a přidáme k masu. Maso za obča...

Sýrový bramborák

Sýrový bramborák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g syrových brambor, 2 lžíce nastrouhaného sýra eidam, 2 bílky, 2 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka, slunečnicový olej

Brambory oškrábeme, omyjeme, nastrouháme na jemno a po chvíli slijeme přebytečnou vodu. Těsto osolíme, okořeníme majoránkou, vmícháme mouku a nastrouhaný sýr. Ze 2 bílků ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme do bramborového těsta. Na rozehřátou pán...

Zapečené těstoviny se sýrem a slaninou

Zapečené těstoviny se sýrem a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 250 g brokolice na růžičky, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 1/4 hrnku mléka, 1 lžíce plnotučné hořčice, 50 g Nivy strouhané nahrubo, 200 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, 3 lžíce strouhaného parmazánu

Těstoviny uvaříme dle návodu. V polovině vaření těstovin přihodíme brokolici na růžičky a vaříme do změknutí těstovin i brokolice. Potom slijeme vodu a necháme chvíli odpočívat. Na nepřilnavé pánvi osmažíme slaninu na kostičky a taky necháme chv...

Vepřový guláš s chlebem

Vepřový guláš s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 2 střední cibule, 1 palice česneku, 2 lžičky uzené papriky, mletý kmín, mletý černý pepř, 1 malá feferonka, 1 lžička soli, 5 lžic strouhané chlebové kůrky, 2 lžíce sádla

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a česnek nasekáme na menší kousky. Na sádle osmažíme cibuli a jakmile začne zlátnout, tak na ní opečeme maso nakrájené na kostky. Poté přidáme sůl, kmín, pepř, feferonku, papriku a česnek. Zamícháme, velmi krát...

Vepřový kotlet s paprikou

Vepřový kotlet s paprikou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky vepřové kotlety, 2 barevné papriky, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 rajčata, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, worcesterská omáčka, sojová omáčka

Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme sojovou a worčesterovou omáčkou. Na 2 lžících oleje opečeme maso z jedné strany, obrátíme a přidáme nakrájen...

Koprová omáčka - rychlá

Koprová omáčka - rychlá

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml mléka, 1 hovězí bujón, 100 ml světlé instantní jíšky, 1 vrchovatá lžíce čerstvého nakrájeného kopru (i více), 1 lžíce másla, 2 lžičky cukru krupice, 1 lžička octa

Kopr omyjeme, odstraníme tvrdé stonky a nakrájíme na jemno. Do studeného mléka přidáme bujón a hotovou instantní jíšku. Rozmícháme a dáme vařit, za stálého míchání od bodu varu vaříme 3 minuty a odstavíme. Do odstavené omáčky vmícháme cukr, ocet a...

Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 50 g cukru moučka, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky vanilky, 6 jablek, 1 balení hotového listového těsta

V menším kastrůlku si rozpustíme máslo, které zasypeme cukrem moučka. Jablka oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na osminky a přihodíme k rozpuštěnému máslu s cukrem. Promícháváme, aby se jablka v másle pěkně obalila. Poté je přendáme do koláčo...

Krůtí se sýrem a žampióny

Krůtí se sýrem a žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krůtího masa (prsou), 6 malých žampionů, 40 g uzeného sýra, 250 ml mléka, 1/4 lžičky soli, mletý černý pepř, 1 lžička kukuřičného škrobu, 2 - 3 stroužky česneku, 1 plátek másla

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky, nebo na nudličky. Nakrájené maso dáme do misky, osolíme, opepříme a promícháme. Poprášíme kukuřičným škrobem a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na kostičky, žampióny a česnek nasekáme na drobno. Na...

Špagety s uzeným masem a žampiony

Špagety s uzeným masem a žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce másla, 50 g žampionů, 2 šalotky nakrájené nadrobno, 100 g uzeného masa nakrájeného na kostičky, 1 kostka hovězího bujónu, 5 lžic červeného vína, 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř dle chuti, 450 g špaget, 100 g strouhaného parmazánu na posypání

Máslo s olejem rozehřejeme na pánvi, přihodíme žampiony, šalotky a uzené a smažíme do zlatava. Poté k této směsi rozdrobíme masox, přidáme víno a chvíli povaříme. Asi 1-2 minutky. Poté přidáme rajčatový protlak. Vše ještě 2-3 minuty vaříme, dokud ...

Pstruh na bílém víně

Pstruh na bílém víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks pstruhu, 120 g mrkve, 120 g kořenové petržele, 120 g čerstvých hub, 120 g pórku, 4 kuličky pepře, 2 ks bobkového listu, 50 g citrónu, 1 hrst petrželové nati, 200 ml bílého vína, 80 g másla, 200 ml smetany, 1 lžička soli

Rozřízneme po délce pstruha a odstraníme vnitřnosti. Řádně rybu omyjeme a zvenku i zevnitř nasolíme. Mrkev, petržel, houby a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Připravené ryby položíme do přiměřeného pekáčku. Zasypeme nakrájenou zeleninou, ochutíme...

Žemlovka s kokosovým tvarohem

Žemlovka s kokosovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rohlíky z předešlého dne, 150 ml cukru krupice, 200 ml kokosu, 3 lžíce nakrájeného ananasu z kompotu, 2 lžíce hrozinek, 2 vejce, 300 ml mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 plátek másla, 1 lžička krupicového cukru, 1 tvaroh ve vaničce

Hrozinky přebereme, umyjeme, spaříme horkou vodou a necháme okapat. Rohlíky nakrájíme na tenké plátky a ananas nakrájíme na drobno. Ve 300 ml mléka rozmícháme 1 žloutek a lžičku cukru a dáme do něj namočit plátky rohlíků. Tvaroh rozmícháme se žlou...

Candát po maďarsku

Candát po maďarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1500 g candáta, 2 ks žloutku, 300 ml zakysané smetany, 1 ks citrónu, 750 ml rybího vývaru (z hlavy, ploutví a ocasu), 150 g kořenové zeleniny, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička soli

Naporcovanou rybu osolíme, posypeme mletou paprikou, vložíme do hluboké pánve, podlijeme procezeným vývarem z ryby, zeleniny a koření a dusíme na mírném ohni doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Podušené porce urovnáme na mísu, do šťávy z...

Svíčková od babičky

Svíčková od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa (zadní, přední), 100 g mrkve, 100 g petržele, 200 g celeru, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 750 ml vody, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 smetana ke šlehání , 300 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky

Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Omyté maso dáme do hrnce (volíme co nejmenší, aby maso bylo v něm na těsno) a zasypeme nakrájenou zeleninou. Uvaříme si nálev z vody, soli, octa a koření a horkým nálevem zalijeme obsah v hrnci. Ne...

Hovězí plátky s celerem a jablkem

Hovězí plátky s celerem a jablkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky předního nebo zadního hovězího masa, necelá lžička soli, mletý černý pepř, 1 malé jablko, 2 lžíce nastrouhaného celeru, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Plátky hovězího masa dobře naklepeme, osolíme a opepříme. Do kastrolu dáme mírně zahřát olej, na který vložíme hovězí plátky a ihned je přiklopíme poklicí. Velmi zvolna dusíme asi 10 minut, než maso pustí šťávu a poté obrátíme. Dusíme do vydušení ...

Jednoduché rizoto s vepřovým masem

Jednoduché rizoto s vepřovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vařeného vepřového masa, 100 g sterilovaného hrášku, 1 sáček varné rýže, 2 - 3 lžíce masového vývaru, sůl, mletý černý pepř

K přípravě tohoto rizota se dají využít i zbylé kosti z vykošťování masa. Celou větší kost, která nám zůstane po vykoštění vepřové kotlety nebo krkovice dáme vařit do osolené vody do tlakového hrnce. Maso vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 45 ...

Brambory po alsasku

Brambory po alsasku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g jehněčího hřbetu bez kosti, 350 g vepřového ramínka, 3 stroužky česneku, 3 ks cibule, 1 malý svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 ks bobkového listu, 5 kuliček pepře, 500 ml bílého vína (ryzlink), 2 ks pórku, 1-2 ks mrkve, 1 kg brambor, 2 lžičky soli, 1 špetka mletého pepře

Česnek posekáme, jednu oloupanou cibuli na­krájíme na kolečka. Bylinky omyjeme a osušíme a spolu s pepřem, vínem, pokrájenou cibulí a česnekem smícháme v míse. Maso pokrájíme na kost­ky, naložíme do marinády, přiklopíme a uložíme přes noc do chlad...

stránka: