Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obyčejný den - stránka 82

Fazolková polévka

Fazolková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g zelených fazolek (zelené fazolové lusky), 4 ks rajčete, 1 ks cibule, 1 špetka soli, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 200 ml smetany, 1 lžíce nasekaného kopru

Fazolky nakrájíme na kousky a vaříme s rajčaty a cibulí doměkka. Měkká rajčata a cibuli vyjmeme, propasírujeme a vrátíme do polévky. Z másla a mouky připravíme jíšku, přidáme do ní sladkou papriku, zalijeme vodou a vmícháme do polévky. Nakonec při...

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně, 1 brambor, 1 cibule, 1 troška pepře, špetka soli, 4 lžíce zakysané smetany, troška Vegety

Dýni rozkrojíme, vyjmeme semena a oloupeme. Nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme oloupanou bramboru a oloupanou cibuli, sůl, pepř a vegetu. Vaříme na mírném ohni doměkka asi 1 hodinu. Potom vše rozmixujeme...

Pomazánka s vejci

Pomazánka s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 vrchovaté lžíce tatarské omáčky, 3 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 malá cibule

Máslo nejdříve necháme změknout při pokojové teplotě. Vejce uvaříme na tvrdo ve vodě se lžičkou soli, aby nám nepopraskala. Uvařená vejce zchladíme a oloupeme. Menší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Z vajec vyjmeme žloutky a bílky nastrouhám...

Domácí fleky s uzeným bůčkem

Domácí fleky s uzeným bůčkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g uzeného bůčku, 300 g hladké mouky, 8 vajec, 30 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, 1 lžíce sádla, 100 g eidamu, strouhanka dle potřeby, sůl a pepř dle chuti, špetka muškátového květu

Opláchnutý bůček uvaříme doměkka, vykostíme a nakrájíme na kostičky. Mezitím si vyrobíme fleky. Na vál prosejeme mouku, vyklepneme do mouky 3 vejce, přilijeme olej a špetku soli. Promícháme vidličkou dokud se všechny suroviny nespojí. Poté těsto v...

Buchta s angreštovým pudinkem

Buchta s angreštovým pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml hladké mouky, 250 ml krupicového cukru, 125 ml slunečnicového oleje, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžička kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek vanilkový, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 velký angreštový kompot

Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a prosátý prášek do pečiva s kakaem. Suroviny promícháme, přilijeme mléko, poté olej, zde si už můžeme pomoci elektrickým šlehačem. Těsto nalijem...

Kuře po provensálsku

Kuře po provensálsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 100 ml slunečnicového oleje, 200 g rajčat, 100 g cibule, 3 stroužky česneku, 100 g žampionů, 100 g bulvového celeru, 200 ml bílého vína, špetka provensálského koření, špetka soli a mletého pepře

Očištěné a opláchnuté kuře rozdělíme na porce, osolíme a opepříme. Na oleji opečeme drobně nakrájenou cibuli, očištěný, na nudličky nakrájený celer, přidáme porce kuřete, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Pak maso vyjmeme, do šťávy přidáme...

Kachna pečená s jablky

Kachna pečená s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kachna, 500 g jablek, 1 citrón, 1 lžíce cukru krystal, 2 lžíce mandlí, 1 lžíce hladké mouky, 100 g másla, 1 lžička soli

Na tuto úpravu používáme méně tučnou kachnu. Kachnu očistíme, opláchneme ve vlažné vodě, osolíme a dáme do pekáčku, podlijeme vodou a vložíme do trouby péci. V průběhu pečení kachnu přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou. Jablka oloupeme, na...

Bavorský masový kotlík

Bavorský masový kotlík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hovězího předního masa, 150 g jehněčího ramínka, 100 g cibule, 250 g brambor, 150 g bulvového celeru, 150 g mrkve, 1 kořen kořenové petržele, 1 střední pórek, 250 ml zeleninového vývaru, sůl dle chuti, špetka mletého pepře, špetka petrželové natě, troška pažitky

Hovězí a jehněčí maso nakrájíme na kostičky, cibuli hrubě nasekáme, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájíme na asi 1/2 cm silné plátky, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na kousky o síle prstu včetně zelené natě. Ve velkém hrnci rozehřejeme o...

Kuřecí závitky s Lučinou

Kuřecí závitky s Lučinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, sůl a pepř dle potřeby, 100 g Lučiny, lžička grilovacího koření, 1 lžíce nasekané petrželky, 4 plátku pršutu

Lučinu v misce smícháme se lžičkou grilovacího koření a nasekanou petrželkou. Kuřecí prsíčka rozkrojíme na plátky, osolíme, opepříme a potřeme připravenou Lučinou. Svineme do závitků a každý kousek zabalíme do plátku pršutu. Naskládáme do pekáčk...

Vepřové nudličky na kari

Vepřové nudličky na kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky vody, 1 lžíce kari koření, sůl dle chuti, 2 lžíce polévkového koření

Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé tenké nudličky. Vložíme do mísy, přihodíme oloupanou a nakrájenou cibuli a česnek, zasypeme kari a přidáme trochu soli. Zamícháme a necháme asi 1 hodinu odležet. Poté vložíme do malého pekáčku, př...

Buchta s čokokysankou

Buchta s čokokysankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vejce, 125 ml slunečnicového oleje, 1 hrnek mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 10 ml rumu, 200 g čokolády s 50% kakaa, 2 zakysané smetany 16%

Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme mouku, oba cukry a prosátý kypřící prášek. Promícháme, přidáme celé vejce a mléko. Nyní si na dobré promíchání vezmeme elektrický šlehač. Po vymíchání přidáme olej a p...

Králík na pepři

Králík na pepři

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 naporcovaný králík, sůl a pepř dle potřeby, trocha hladké mouky, 2 lžíce oleje

Porce králíka osolíme a obalíme v hladké mouce, kterou jsme smíchali se lžičkou pepře. Do hrnce nalijeme olej, na olej poklademe pomoučené kousky masa, lehce podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme na mírném ohni. Maso občas přelévá...

Prezidentská bábovka

Prezidentská bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 100 g čokolády (mléčné, nebo i na vaření), 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Nejprve si rozehřejeme máslo a necháme jej malinko zchladnout. Dále si připravíme čokoládu, kterou nastrouháme na jemném struhadle. Potom oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme cukr a utřeme do pěny. Vmícháme rozehřáté máslo. Když je máslo ...

Vepřové kotlety - pikantní

Vepřové kotlety - pikantní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřových kotlet, 4 stroužky česneku, 1 špetka soli, 1 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 1 lžíce mléka, 2 lžíce strouhanky

Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, obalíme v mouce, po obou stranách namočíme ve vejcích rozšlehaných se lžící mléka a obalíme ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme tuk a obalené plátky smažíme po obou stranách...

Kysané zelí dušené

Kysané zelí dušené

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kysaného zelí, 1 střední brambor, 1 střední cibule, 1 - 2 lžíce sádla, 2 - 3 lžičky cukru krupice, 1 lžička octa, sůl

Ze sáčku kysaného zelí odstřihneme růžek a nálev slijeme do hrníčku. Sáček nemačkáme, jenom necháme nálev volně vytéci. Poté sáček zcela otevřeme, zelí vysypeme do kastrolu a zalijeme asi 300 ml vody. Zelí rozmícháme, osolíme, kastrol přiklopíme p...

Bleskové těstoviny s uzeným masem

Bleskové těstoviny s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany ke šlehání , 100 g uzené kýty, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 100 g strouhaného parmazánu, 2 lžičky nasekaného bouquet garni (nebo 1 kostka bylinkového bujonu), sůl dle chuti, 500 g těstovin

Do malého rendlíčku dáme rozpustit máslo. Česnek si nakrájíme na tenké plátky (je lepší vytáhnout "srdce" česneku) a vhodíme na rozpálené máslo. Chvíli smažíme. Jakmile se nám česnek rozvoní přihodíme na kostičky nakrájené uzené. Ještě chvíli smaž...

Hřibová polévka

Hřibová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l slepičího vývaru, 400 g čerstvých hřibů, 1 špetka soli, 1 lžíce petrželky, 2 plátky toastového chléba, 1 špetka pepře, 120 g másla

Hříbky očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Polovinu tuku v hrnci rozpustíme a houby na něm smažíme za stálého míchání asi 15 minut. Potom houby osolíme, opepříme, podlijeme vývarem, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a asi 10 minut vaříme. Me...

Šátečky s oříškovou náplní

Šátečky s oříškovou náplní

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rozinek, 20 ml rumu, 450 g listového těsta, 1 vejce, 150 g strouhaných lískových oříšků, 1 lžíce cukru krupice, troška skořice, 2 lžíce medu, 1 žloutek

Rozinky namočíme asi na 2 hodiny do rumu. Plátky listového těsta necháme rozmrazit. Předehřejeme troubu na 200°C. Smícháme rumové rozinky s oříšky, cukrem, skořicí, medem a žloutkem. Listové těsto vyválíme a rozkrájíme na čtverečky. Rozšlehaným bí...

Bramborový guláš na neděli

Bramborový guláš na neděli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí prso, 1 střední cibule, 4 střední brambory, česnek dle chuti, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mleté papriky, 2 lžičky rajského protlaku, 1 drůbeží bujón nebo sůl, hladká mouka, 1 lžička majoránky, 1 lžička sušené petrželky

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno, oloupaný česnek nasekáme na menší kousky a prso nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme cibuli do sklovita a poté na ní opékáme nakrájené kuřecí maso dokud n...

Kuřecí chlebíček s okurkou

Kuřecí chlebíček s okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velké kuřecí prso, 7 plátků tvrdého sýra, 3 vejce, 100 g šunkového boku nebo anglické slaniny, 1 lžička koření na mleté maso, 1 lžíce kukuřičného škrobu, kousek červené papriky nebo sterilované kapie, 2 sterilované okurky, sůl dle potřeby

6 plátků sýra nastrouháme na hrubo. Kuřecí prso omyjeme a naporcujeme. Oddělíme krátký sval a prso podélně rozkrojíme na 3 díly, které dobře naklepeme a mírně osolíme. Silikonovou formu na biskupský chlebíček vyložíme šumavským bokem a kuřecími pl...

Dvoubarevný koláč s tvarohem a pudinkem

Dvoubarevný koláč s tvarohem a pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 šálky hladké mouky, 2 ks vejce, 1 šálek cukru krupice, 1/2 šálku slunečnicového oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 750 ml mléka, 2 lžíce kakaa, 2 sáčky pudinkového prášku, 2 balení tvarohu, 1 lžíce rumu, 1 balení másla

Vejce, cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 250ml mléka smícháme dohromady a polovinu těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do druhé půlky dáme kakao a nalijeme na světlé těsto. Pečeme při 180-200°C 15 - 20 minut. ...

Mrkvový krém se šafránem

Mrkvový krém se šafránem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 středních mrkví, 3-4 hrnky vody, 1 lžička soli, 1 lžička másla, 1-2 špetky šafránu, bílý pepř dle chuti

Mrkve omyjeme, očistíme, ale neloupeme. Slupka obsahuje nejvíce vitamínů. Do maléko kastrůlku si nalijeme vodu, vhodíme mrkev, kterou jsme si nakrájeli na kolečka a vaříme, dokud nezměkne. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, osolíme, opepříme a vh...

Strouhané řezy

Strouhané řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 6 lžíc polotučného mléka, 2 lžíce kakaa, 750 g jemného tvarohu, 2 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru moučka, 3 lžíce másla, 50 ml polotučného mléka, sníh ze 4 bílků

Těsto: 500 g hladké mouky, 1 máslo (250 g), 150 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 5 lžic mléka, 2-3 lžíce kakaa Náplň: 750 g tvarohu, 2 žloutky, 1 vanilinový cukr, 150 - 200 g cukru (dle chuti), 3 lžíce rozehřátého másla, mléko (ta...

Drožďová polévka

Drožďová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml vody, 70 g kořenové zeleniny, 20 g másla, 40 g droždí (kvasnice), 1 ks cibule, 1 špetka soli, 1 troška petrželové nati

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, potom přidáme rozdrobené droždí. Jakmile začne tmavnout, zalijeme je vodou, přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme a vaříme a si 10 minut. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Brynzová polévka s klobásou

Brynzová polévka s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Brynzy, 300 ml mléka, 700 ml zeleninového vývaru, 250 g paprikové klobásy, 1 špetka mleté papriky

Brynzu rozdrobíme do hrnce, zalijeme ji mlékem a vývarem. Přidáme klobásu nakrájenou na kolečka, dobře promícháme, povaříme a posypeme mletou paprikou.

stránka: