Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Jídlo na každý den - stránka 22

Sterilovaný salát z okurek

Sterilovaný salát z okurek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

salátové okurky, 850 ml vody, 200 g cukru krupice, 40 g soli, 150 ml octa

Nepřerostlé a nepřezrálé kvalitní salátové okurky omyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na kostky, které dáváme přímo do sklenic. Uvaříme si nálev z vody, octa, soli a cukru, kterým nakrájené okurky zalijeme. Sklenice uzavřeme a dáme ster...

Zapečené brambory s tvarohem - tzv."krizovky"

Zapečené brambory s tvarohem - tzv."krizovky"

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor , 4 lžíce másla, 250 g tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky, sůl dle potřeby, mléko dle potřeby

Brambory oškrábeme, opláchneme ve studené vodě a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější nudle (slabší hranolky - pro příklad), podusíme na másle a rozložíme do vymazané misky z varného skla. Tvarohy smícháme s pořádně rozšlehanými žloutky, přípa...

Vepřové rolky zapečené s rajčaty

Vepřové rolky zapečené s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového masa (kotleta, kýta), 4 plátky šunky, 8 plátků sýra Krolewski zauzený, 4 plátky staročeské slaniny, sůl, mletý černý pepř, 2 rajčata, 1/2 kapie, 1 palice česneku, 1/2 červené cibule, 1 zeleninový bujón, 1 smetana ke šlehání

Vepřové plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme. Na každý kousek masa dáme 1 plátek šunky a 2 plátky sýra. Rolky pevně stočíme, obalíme slaninou a vložíme do vymazaného pekáčku. Zeleninu očistíme, česnek nakrájíme na plátky, rajčata na dílky, kap...

Bábovka s hruškou a kakaem

Bábovka s hruškou a kakaem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 250 g krupicového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 vejce, 200 ml mléka, 80 g másla, 3 větší zralé hrušky, 4 kostičky čokolády na vaření, 1 lžíce kakaa

Hrušky oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na drobné kostičky. Dobře vychlazenou čokoládu nastrouháme na hrubé nudličky a rozehřejeme máslo. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku s práškem do pečiva a kakaem prosijeme do mí...

Námořnické maso

Námořnické maso

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg hovězího masa z kýty , 5 dkg slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla na opečení, 1 větší mrkev, 1 střední kořenová petržel, 1/2 kořene menšího celeru, 1 cibule, 6 listů bobkového listu, 1/2 lžičky tymiánu, 1 dcl zakysané smetany, sůl dle potřeby, pepř mletý dle potřeby

Hovězí maso protkneme slaninou, nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a opečeme na sádle. Vyjmeme a na sádle osmažíme očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu na kostičky. Přidáme pokrájenou cibuli, necháme zpěnit a přidáme koření. Vložíme o...

Žampiónová polévka s cibulkou

Žampiónová polévka s cibulkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g žampionů, 1 střední brambor, 2 lžíce strouhané mrkve, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička majoránky, 2 špetky kmínu, sůl, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, 1 plátek másla, 1 střední cibule

Očistíme žampiony, mrkev a brambor oškrábeme. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, brambory na malé kostičky a mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme kmín a vaříme se špetkou soli 15 - 20...

Zeleninová zimní zdravá polévka

Zeleninová zimní zdravá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kořeny mrkve, 2 kořeny petržele, 1/4 bulvy celeru, 1-2 pórky, 1 brokolice, 2 brambory, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžička soli - dle potřeby, troška pepře

Veškerou zeleninu a brambory dáme vařit do hrnce, asi s 1,5 litrem vody. Jakmile je zelenina uvařená, mrkev vyndáme a nastrouháme na nudličky. Zbylou zeleninu i s brambory rozmixujeme na krém, dochutíme kořením, osolíme, přidáme mrkev, opepříme...

Brokolice jako mozeček

Brokolice jako mozeček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší brokolice, 3 vejce, 1 střední cibule, sůl, 2 špetky pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje

Menší brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Dáme do hrnce vařit vodu a dobře jí osolíme. Do vařící vložíme růžičky brokolice a vaříme necelých 10 minut. Poté vodu dobře scedíme a brokolici necháme chvíli stát, aby unikla všechna pára. Cibuli ...

Polévka z uzených kostí a zelí

Polévka z uzených kostí a zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 brambory, 250 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 kg uzených kostí nebo žeber, 1 lžíce sádla, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetka mletého kmínu, 2 lžičky majoránky, jíška dle potřeby, 1 kostka bujónu, sůl, mletý černý pepř, kousek feferonky nebo špetku pálivé papriky

Uzené kosti vaříme v tlakovém hrnci asi 1 hodinu - doměkka a vychladlé obereme. Oloupanou a nakrájenou cibuli usmažíme do růžova na sádle, přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory. Krátce je opečeme a přidáme kmín, papriku, zamícháme a i...

Gulášová polévka - pikantní

Gulášová polévka - pikantní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g salámu Poličan, 1 velká cibule, 1 feferonka, 2 větší brambory, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 lžíce majoránky, 2 - 3 lžičky mleté sladké papriky , bujón, 1/4 lžičky mletého kmínu, sůl, 1250 ml vody, jíška, 1 lžička slunečnicového oleje

Salám nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a oškrábané brambory nakrájíme na kostičky. Feferonku a česnek očistíme a nasekáme na velmi malé kousky. Cibuli osmažíme na sádle do růžova, přidáme brambory a orestujeme. Z...

Polévka z cibule

Polévka z cibule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší cibule, 35 g másla, 25 g hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 1 vejce, snítka zelené petrželky, 1500 ml vody, starší rohlík, slunečnicový olej na osmažení

Větší cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmažíme do sklovita. Poté přidáme hladkou mouku a krátce usmažíme. Usmažený základ cibulové polévky zalijeme studenou vodou, rozšleháme metličkou a vaříme od b...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Jablečný koláč s posypkou

Jablečný koláč s posypkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto - 2 vejce, 60 g moučkového cukru, 170 g polohrubé mouky, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 150 g zakysané smetany, Na drobenku - 80 g másla, 100 g polohrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 4 velká jablka, 1 vanilkový cukr, skořice, hrozinky

Připravíme si kulatou formu na koláč o průměru 26 cm. Formu vymažeme ramou a připravíme si drobenku z másla, mouky a cukru. Jablka nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme vnitřky a nastrouháme na hrubo. Zapneme troubu na 175°C. Celá vejce vyšleháme 2 - 3 ...

Vepřové ledvinky na celeru

Vepřové ledvinky na celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vepřové ledvinky, 2 lžíce strouhaného celeru, 1 bujón, sůl, 1 smetana ke šlehání , 2 lžíce hladké mouky

Vepřové ledvinky omyjeme, podélně rozřízneme a vyčistíme. Opět je omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do 1 litru vroucí vody a vaříme nejméně 30 minut, dokud nezměknou. Mezitím si očistíme a nastrouháme celer na hrubé nudličky. Jakmile jsou ...

Kuře se žampiony a smetanou

Kuře se žampiony a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celé kuře, 1 svazek mladých cibulek, 1 hrnek pokrájených žampionů, 200 -250 ml zakysané smetany, 1 dcl bílého vína, 4 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce, sůl dle potřeby, 1 citrón, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla - na žampiony a cibulku

Kuře rozčtvrtíme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na rozpuštěném másle opečeme po obou stranách. Na druhé pánvi na másle podusíme žampiony pokrájené na širší proužky a cibuli a jen málo podléváme horkou vodou. Opečené kuře dáme do kastrolu, p...

Závin z mletého masa dvou druhů

Závin z mletého masa dvou druhů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hovězího zadního mletého masa, 50 dkg vepřového mletého masa, 20 dkg uzeného nasekaného masa, 1 střední cibule, 2 vejce, 1,5 rohlíku namočeného v mléce, strouhanka dle potřeby, pepř dle potřeby, sůl dle potřeby, 2 vejce uvařená natvrdo

Připravíme si dvě mísy, protože každé maso budeme připravovat zvlášť. Do každé mísy přidáme stejné množství nastrouhané cibule, namočené pečivo v mléce, klepneme vajíčko, okořeníme a doupravíme konzistenci strouhankou, popř. hladkou moukou. Ustř...

Uzené kostky v zelí

Uzené kostky v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g předvařených uzených kostek (polotovar), 500 g kysaného zelí, 2 střední cibule, 1 - 2 střední brambory, 1 lžíce sádla, 3 lžičky cukru krupice, 1/2 lžičky soli, ocet

Uzené kostky v původním obalu dáme vařit do hrnce, vaříme je nad párou téměř 60 minut. Ze sáčku se zelím odstřihneme růžek a lák slijeme do skleničky. Nevyléváme jej, můžeme ho na závěr použít na dochucení. Zelí vysypeme do kastrolu, zalijeme vodo...

Zapečená stehýnka na zelí

Zapečená stehýnka na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, 1 střední cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, drcený kmín, 1/2 kostky zeleninového bujónu, 150 g mrkve, 150 g cukety, 250 g kysaného zelí, 1 větší jablko

Cibuli oloupeme a usmažíme do červena na 1 lžíci oleje. Mrkev, jablko a cuketu očistíme a nastrouháme na hrubo. Zapékací formu vymastíme usmaženou cibulkou a nasypeme do ní mrkev, jablko, cuketu a zelí. Velmi dobře promícháme a povrch pouze urovná...

Kuřecí nudličky s ananasem

Kuřecí nudličky s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí prso, 5 stroužků česneku, 2 lžíce nakrájeného ananasu z kompotu, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl dle chuti, pepř, 1 lžička hladké mouky, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička kečupu

Omyté kuřecí prso nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme, nasekáme na drobno a ananas nakrájíme na drobné kousky. Nudličky masa osolíme, opepříme a na pánvi s rozehřátým olejem maso zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme nasekaný česnek a krátce ore...

Moučník s jablky

Moučník s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g polohrubé mouky, 350 g krupicového cukru, 125 g Hery, 3 vejce, 200 g zakysané smetany 15%, 150 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 větší jablka, tuk a hrubá mouka na plech

Nejprve si rozpustíme Heru a připravíme plech s vyvýšeným okrajem. Vymažeme ho Ramou a vysypeme hrubou moukou. Jablka rozkrojíme, vykrojíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Zapneme troubu na 170°C. Mouku promícháme s prosátým kypří...

Bramborová polévka s cibulkou

Bramborová polévka s cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek nakrájené natě z cibulek, 2 menší brambory, 1/4 červené papriky, 1 zeleninový bujón, 1 špetka kmínu, sůl, 1200 ml vody, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce kukuřičného škrobu

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Čtvrtinu červené papriky zbavíme semen, omyjeme a také nakrájíme na kostičky. Cibulkovou nať opláchneme vodou a nakrájíme na kolečka. Do 1 litru vařící vody přidáme brambory, kmín, bujón, ...

Mrkvová pomazánka s poličanem

Mrkvová pomazánka s poličanem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g salámu Poličan, 100 g sýra Gouda, 150 g syrové mrkve, 220 ml tatarské omáčky, 1 lžíce plnotučné hořčice

Salám dobře vychladíme, nebo ho dáme na chvíli do mrazničky. Dobře vychlazený salám nastrouháme na slzičkovém struhadle, nebo pomeleme na masovém mlýnku. Mrkev oškrábeme a odkrojíme všechny nazelenalé části. Oškrábanou mrkev a sýr nastrouháme na j...

Vepřové plátečky s vejcem

Vepřové plátečky s vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřové kýty, 2 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1/4 lžičky hladké mouky, 1 lžička čilli omáčky nebo kečupu, 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 50 ml vody

Omytou a osušenou kýtu nakrájíme na menší plátky, dobře naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi na rozehřáté 1 lžíci oleje mírně opékáme. Opečené plátky vyjmeme a do výpeku dáme mouku, zamícháme a necháme jí zpěnit. Přidáme vodu, sójovou a worčeste...

Kuřecí prso v žampiónech

Kuřecí prso v žampiónech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí prso - 200 g, 200 g čerstvých žampiónů, 1 střední cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, pepř, 1 drůbeží bujón, 2 lžičky sojové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 3 lžičky sladkého kečupu, 250 ml vody, 2 lžíce kukuřičného škrobu

Kuřecí prso omyjeme, zbavíme tuku a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a očištěné žampióny na plátky. Nakrájenou cibuli usmažíme na oleji do červena, přidáme maso a žampióny. Vše promícháme, přiklopíme pokličkou a zvol...

Smažené plněné kuřecí prso v housce

Smažené plněné kuřecí prso v housce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 2 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky od kosti, 2 vejce, sůl, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky strouhanky, asi 300 ml slunečnicového oleje, 1 starší houska

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně rozkrojíme, ale nedokrojíme. Maso rozložíme a z vnitřní strany naklepeme a osolíme. Na maso položíme plátky šunky na každou stranu a plátek tvrdého sýra. Rozkrojené naplněné prso složíme zpět, obalíme jej v hl...

stránka: