Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 13

Mák bude voňavý

Mák bude voňavý

03. 01. 2010

Kdo má rád intenzivní vůni maku v buchtách, lze toto docílit tím, že mak před mletím opražíme nasucho na teflonové pánvi.

Trvanlivost máslového krému

Trvanlivost máslového krému

02. 01. 2010

Možná, že nesdělím nic nového, ale když do máslového krému přidáte rum, tak podstatně delší dobu má trvanlivost nehledě k tomu, že se také zjemní.

Náhrada vlašských ořechů.

Náhrada vlašských ořechů.

01. 01. 2010

Pokud se Vám nedostává při pečení vlašských ořechů, lze toto vyřešit pomoci ovesných vloček, které lehce osmahneme na malém množství oleje na teflonové pánvi. V pečiv o chutnají jako pravé ořechy, ale nesmí se přepálit.

Užitečné rýžové tipy od Veky

Užitečné rýžové tipy od Veky

17. 11. 2009

Rýži můžeme vařit, dusit nebo také péct v troubě. Před přípravou je dobré rýži propláchnout.Při vaření přivedeme rýži rychle k varu, pak plamen stáhneme a vaříme na mírném ohni. Při vaření by voda a rýže měla být v poměru 3:1. Správné množství ...

Problém připálené omáčky

Problém připálené omáčky

16. 11. 2009

Připálená omáčka se dá zachránit. Přelijte ji do jiného hrnce a přihoďte k ní trošičku chlebové kůrky (tip nám zaslala "Vera")

Co se zkaženým mlékem?

Co se zkaženým mlékem?

15. 11. 2009

Pokud se Vám mírně zkazí mléko (ne trvanlivé, nejlepší je domácí), je škoda ho vylévat. Nalijte mléko do hrnce a zvolna ho zahřejte. Mléko nesmí vařit! V mléku se udělají hrudky. Ty přeceďte přes sítko a nechte chvíli okapat. Pak už je hotový tv...

Jak uchovat čerstvé bylinky po celý rok i déle?

Jak uchovat čerstvé bylinky po celý rok i déle?

19. 09. 2009

Každý z nás chtěl někdy vyzkoušet nějaký zajímavý recept, který obsahoval čerstvé bylinky. Nezbývalo tedy nic jiného, než si zakoupit celý květináč. Když jsme bylinky použili, mnohdy zbytek v květináči uhynul nebo uschnul, protože se nedokázal a...

Vykostění kuřete

Vykostění kuřete

16. 06. 2009

Je spousta receptů, ve kterých se setkáváme s vykostěním kuřete nebo jiné drůbeže, ale málokdo ví, jak na to. Zde najdete návod, jak nejlépe a nejrychleji oddělit maso od kosti: Kuře položíme na záda, prsíčky nahoru. Nakrojíme podél prsní kosti a...

Převodní tabulky jednotek

Převodní tabulky jednotek

08. 06. 2009

Teploty jednotlivých trub Termostat °C Popis poloha 1 50 °C málo předehřátá poloha 2 80 °C velmi mírně předehřátá poloha 3 100 °C mírně předehřátá poloha 4 120 °C mírně předehřátá poloha 5 150 °C střed...

Několik rad, které bychom měli dodržovat při grilování

Několik rad, které bychom měli dodržovat při grilování

07. 06. 2009

Maso na grilování si připravíme a vložíme do marinády den předem, aby tak získalo co nejvíce chuť marinády. Používáme pouze kvalitní, odleželé libové maso nebo drůbež. Maso vyjmeme z lednice asi 30 minut před grilováním, protože nesmí být stud...

Závady a nápravy

Závady a nápravy

07. 06. 2009

Staré moudré přísloví praví: „Žádný učený z nebe nespadl." Určitě jsme se o pravdivosti toho přísloví mohli již několikrát přesvědčit sami. Každému se může stát při vaření nehoda, proto je zde shrnuto pár rad, které vyřeší nebo předejdou havárii v...

Oddělení žloutku a bílku

Oddělení žloutku a bílku

01. 06. 2009

Vejce uprostřed lehce naklepneme nožem, aniž bychom zcela rozlomili skořápku. Skořápku opatrně nad mísou rozdělíme, bílek necháme vyklouznout a žloutek pustíme do jedné půlky skořápky. Oddělíme půlky skořápek a žloutek necháme sklouznout do druh...

Správné čištění a krájení ovoce a zeleniny

Správné čištění a krájení ovoce a zeleniny

30. 05. 2009

Požadavkem chutného a hygienického jídla je samozřejmě práce s očištěnými plodinami. Ale člověk by neměl nic přehánět, protože právě pod slupkou se nachází významné vitamíny a látky, které se často odříznou. V mnoha případech by mělo stačit důkl...

Rady při tvorbě polevy

Rady při tvorbě polevy

30. 05. 2009

Před přípravou polevy cukr vždy prosejeme, aby netvořil hrudky. Poleva by neměla být příliš hustá, protože se potom stejnoměrně nerozlije a vytvoří zbytečně tlustou vrstvu. Poleva by neměla být ani příliš řídká, ta zase příliš stéká a nepře...

Rady při tvorbě krémů

Rady při tvorbě krémů

30. 05. 2009

Do krému používáme pouze máslo a pokrmový tuk používáme zásadně do korpusu. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu. Příliš tuhý se špatně šlehá a příliš měkký se roztéká. Cukr před přidáním do másla vždy prosejeme, aby netvořil hrudky. ...

Zdobení

Zdobení

30. 05. 2009

Jednoduché zdobení Dort potřený krémem můžeme jednoduše ozdobit tak, že do něj vidličkou uděláme vlnité či rovné pruhy nebo mřížku. Korpus potřeme silnější vrstvou krému a načechráme obrácenou lžící. Tím uděláme krémové vlny, které popráší...

Pár dobrých rad, než začneme péct

Pár dobrých rad, než začneme péct

30. 05. 2009

Dortovou formu si připravíme předem, než začneme dělat těsto, které by potom zbytečně stálo. Vždy ji důkladně vymažeme změklým máslem a jenom lehce vysypeme hrubou moukou. Kdyby ve formě bylo hodně mouky, těsto by se nám s ní speklo a přilepilo ...

Rady pro nováčky v pečení

Rady pro nováčky v pečení

15. 05. 2009

Každý kdysi začínal a všichni víme, jak jsou začátky těžké a proto přinášíme několik rad pro začátečníky, kteří chtějí někomu udělat radost pečenou lahůdkou, ale nejsou v pečení dostatečně zběhlí. Chcete-li docílit tuhé sněhové hmoty z bíl...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...