Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 8

Hrušky

Hrušky

30. 05. 2011

Aj keď hrušky nemajú veľa vitamínu C, vápnik a fosfor obsahujú v značnej miere. Vďaka vysokému obsahu kália majú priaznivé účinky na nervovú sústavu a srdce. Majú antibakteriálny a močopudný účinok, hrušky prečisťujú črevá a odstraňujú zápchu. Naj...

Chřest jako zdravá zelenina

Chřest jako zdravá zelenina

30. 05. 2011

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná, bohatá na vitamíny A, B1, B2, C a E a na minerály ako horčík, draslík, vápnik a  železo. Špargľa prečisťuje krv, podporuje činnosť obličiek a vylučovanie škodlivých látok. Čerstvosť špargle sa dá overi...

Co s hlívou ústřičnou

Co s hlívou ústřičnou

30. 05. 2011

Ak ste kúpili hlivu vo fólii alebo na PVC tácke, snažte sa ju čo najskôr preložiť do papierového vrecka a uložiť do chladničky. Spotrebujte ju najneskôr do 3 dní. Príprava hlivy je rýchla a jednoduchá, nevarte ju príliš dlho, stratí svoju chuť a z...

Něco o pivních mírách

Něco o pivních mírách

28. 05. 2011

V našem městě vychází noviny Metro a občas se v nich objeví i docela zajímavé články. Teď třeba vyšel příspěvek o pivních mírách. Natolik mne zaujal, že jsem se rozhodla o něj podělit i s ostatními.

Co možná o jahodách nevíte

Co možná o jahodách nevíte

28. 05. 2011

Jahody zaraďujeme medzi to najkvalitnejšie ovocie. Spolu s čučoriedkami /boruvkami/ a brusnicami patria k najsilnejším antioxidantom vôbec. Napríklad 1 šálka jahôd denne účinne chráni mozog - nervové bunky - 6-12 hodín. Jahody tiež obsahujú fruktó...

Pálivá paprika v očích

Pálivá paprika v očích

24. 05. 2011

Při přípravě jídla se nezřídka stane, že se dostane pálivá paprika či jiná ostrá přísada do očí. Zpravidla to řešíme útokem na umyvadlo, kde se snažíme to vypláchnout. Bohužel to není nejlepší způsob, koření se dostane do celého oka a výsledek j...

Červená řepa

Červená řepa

13. 05. 2011

Cvikla je veľmi zdravá zelenina, je priam nabitá energiou a má povzbudzujúce účinky. Konzumovať sa dá nielen samotná cvikla, ale aj mladé lístky, ktoré sa pripravujú podobne ako špenát alebo mangold. Varením vynikne jej sladkastá chuť, preto je mo...

Jak si doma vyrobit kokosové mléko?

Jak si doma vyrobit kokosové mléko?

13. 05. 2011

Nastrúhaný kokos zalejte teplou vodou a nechajte niekoľko minút odstáť. Premiešajte a preceďte cez husté sitko alebo gázu. Kokos, ktorý zostane v sitku, môžete zaliať horúcou vodou ešte raz a celý postup zopakovať.

Plněné pečené kuřátko

Plněné pečené kuřátko

13. 05. 2011

Plnka do kurčaťa by nemala byť studená ale ani horúca. Plnky netreba dávať veľké množstvo, pretože sa pri pečení zväčší. Kurča plnte tesne pred tepelnou úpravou. Plnku môžete upiecť dvoma spôsobmi. Buď ju dáte pod kožu kurčaťa na prsiach, alebo ju...

Pečené kuřátko

Pečené kuřátko

12. 05. 2011

Ak pripravujete pečené kura bez plnky, skôr ako ho začnete piecť, uvoľnite kožu na hrudi, pod ňu dajte zmäknuté maslo s bylinkami alebo cesnakom a kožu zase zarovnajte. Ochutené maslo dodá pečenému mäsu chuť a vôňu. Pečené kuriatko bude ešte chutn...

Slunečnicové semínka

Slunečnicové semínka

12. 05. 2011

Semienka slnečníc vždy nechajte dobre vysušiť. Suché šupky sú krehké a semienka sa z nic dajú ľahko vylúpnuť. Vylúpané slnečnicové semienka využijete pri pečení domáceho chleba, alebo na posypanie pečiva. Vynikajúce sú aj v zeleninových šalátoch, ...

Unikátní plodina - pohanka

Unikátní plodina - pohanka

12. 05. 2011

Pohánka svojim obsahom výživných látok patrí k unikátnym plodinám. Je najlepším zdrojom rutínu, ktorý má priaznivé účinky na cievy a krvný obeh, zlepšuje pružnosť ciev, znižuje riziko infarktu, krvný tlak, aj hladinu cholesterolu v krvi. Okre...

Piškotové těsto - hezčí barva

Piškotové těsto - hezčí barva

11. 05. 2011

Ak majú vajíčka bledý žĺtok, do piškóty na konci šľahania pridajte 1-2 lyžice marhuľového džemu. Piškóta získa peknú farbu.

Mlýnky na koření

Mlýnky na koření

11. 05. 2011

Mlynčeky nepoužívajte priamo nad pariacim hrncom, stúpajúce pary sa budú zrážať na mlecom mechanizme a môže sa upchať. Ani ich neskladujte v skrinke priamo nad sporákom, teplo a výpary znižujú kvalitu korenia. Výhodou je, že si môžete namixovať ak...

Růžičkové kapustičky

Růžičkové kapustičky

11. 05. 2011

Ružičkový kel je najjemnejšia zimná zelenina, najlepšie chutí až keď ju zasiahnu prvé mrazíky. Obsahuje veľké množstvo železa, draslíka a vitamíny A, B1, B2 a C. Pre skvelú chuť ružičky stačí dochutiť trochou muškátového orieška alebo bazalky. Ak ...

To jsem se zas pobavila !!!!

To jsem se zas pobavila !!!!

09. 05. 2011

Praha - Test MF DNES, který posoudil 17 druhů vajec přišel s překvapivým zjištěním. Biovejce nejsou lepší než obyčejná, spíše naopak, jsou horší. Ve středečním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes. Výsledek testu možná překvapí laiky, ne vš...

Zelená čočka

Zelená čočka

09. 05. 2011

Zelenú šošovicu netreba pred varením namáčať, jej chuť zvýrazní niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo ovocného octu. Pikantnú arómu jej dodá aj mäta. Na jednu osobu počítajte asi 60 g šošovice, po uvarení sa jej objem až strojnásobí. Všeobecne p...

Pečené brambory

Pečené brambory

09. 05. 2011

Brambory před pečením obalte v hladké mouce, budou krásně křupavé. Do mouky můžete přidat i bylinky nebo kořeniny.

Stačí sáček - do pečiva prášek

Stačí sáček - do pečiva prášek

07. 05. 2011

Prášek do pečiva používáme snad každá při pečení, moučníků, někdo knedlíků a různě.Dá se však použít na mnoho věcí, což mnoho hospodyněk činí, ale je tolik možností, že si vybere každý a všechny třeba nezná.Není nad to, ho mít doma pořád dostateč...

Kakao

Kakao

07. 05. 2011

Kakao do múčnikov bude mať tmavšiu farbu, ak ho zalejete trochou horúceho mlieka. Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, vmiešajte doň namiesto kakaa orieškovú nutelu.

Špenát

Špenát

07. 05. 2011

Čerstvý špenát stráca pri izbovej teplote pomerne rýchlo nutričné hodnoty, listy špenátu treba vložiť do perforovaného plastového vrecka alebo do plastovej fólie, v chladničke vydržia aj 2 týždne. Špenát je jednoduché aj zamraziť, sparené lístky š...

Žampióny

Žampióny

07. 05. 2011

Šampiňóny netreba šúpať, stačí zrezať konček hlúbika, alebo ich len zľahka utrieť utierkou, poprípade očistiť štetcom. Šampiňóny neumývame, lebo ak nasajú vodu, aj po udusení zostanú tuhé.  V chladničke šampiňóny /neočistené/ skladujte v zásuvke n...

Chutnější grilované maso

Chutnější grilované maso

06. 05. 2011

Mäso získa fantastičkú vôňu pri grilovaní, ak do pahreby vhodíte pár hrubších a starších vetvičiek rozmarínu.

Bylinkové okénko

Bylinkové okénko

06. 05. 2011

Ak chcete bylinky zmraziť, najskôr ich dôkladne umyte, osušte papierovou utierkou a vložte buď do mikroténového sáčku, alebo nasekajte a vložte do nádobky na ľad a zalejte vodou. Mrazené bylinky si zachovajú maximum arómy, liečivých látok a vitamí...

Všestranné použití ovesných vloček

Všestranné použití ovesných vloček

06. 05. 2011

Ak sa vám vločky nechce variť, môžete ich jednoducho namočiť na noc do niekoľkých lyžíc vody a nechať napučať. Na druhý deň ich dochutíte podlľa seba džemom, medom, jablkom... a podľa potreby zriedite trochou mlieka. Ovsené vločky nemajú svoj...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...