Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Blogy - stránka 9

Těstoviny

Těstoviny

05. 05. 2011

Cestoviny varte vždy v dostatočnom množstve vody. Neposolená voda zovrie skôr, preto soľte až po zovretí. Uvarené cestoviny ihneď sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Môžete ich pokvapkať olivovým olejom, aby sa nezlepili. Ak ...

Chutnější čokoládová poleva

Chutnější čokoládová poleva

05. 05. 2011

Čokoládová poleva bude oveľa chutnejšia, ak do nej pridáte lyžicu silnej kávy, alebo niekoľko kvapiek kávovej esencie. Tá je výborná aj v čokoládových nápojoch.

Bryndza

Bryndza

05. 05. 2011

Kvalitná bryndza nie je hladká ako maslo, ale obsahuje drobné hrudky ovčieho syra, ktorý tvorí minimálne 50 % celkového obsahu.  Nepasterizovaná bryndza podporuje trávenie a obsahuje neporovnateľne viac užitočných mikroorganizmov ako napríklad  jo...

Pesto

Pesto

28. 04. 2011

Rádi používáte pesto ? Je snadné si je připravit i doma. A pokud se vám piniové oříšky zdají být drahé, tak je zkuste nahradit burskými.

Veselé potraviny

Veselé potraviny

16. 04. 2011

Občas pročítám různé tiskoviny. Onehdy mi přišel pod ruku Profit, kde mě zaujal článek Petry Klíčové ohledně depresí a potravin, které umí jejich projevy potlačovat. Jen potvrzuje, že skutečnsě jsme to, co jíme... A co jsem se dočetla ? "Mezi ro...

Ořechy a sluníčko

Ořechy a sluníčko

16. 04. 2011

Víte o tom, že ořechy, jejich konzumace, pomůže vašemu tělu jako UV filtr ? Spolu se zinkem se selen významně podílí na tom, aby vaše pokožka byla nejen krásná, ale i zdravá, aby předčasně nestárla. A nezanedbatelné množství selenu najdete i v oře...

Velikonoce

Velikonoce

13. 04. 2011

Stejně jako vánoce, tak i velikonoce se dají využít k zamyšlení nad životem, nad svými postoji, nad svým vztahem k okolí apod. Odjakživa znamenaly obrodu, očistu, oživení... Proto s nimi mám pevně spojeno "gruntování" - jarní úklid je pro mě, upří...

Něco o chlebu

Něco o chlebu

10. 04. 2011

Přečetla jsem si článek o chlebu. Nevím už v kterých novinách byl, ale docela mne zaujal, a tak ho zkusím stáhnout alespoň přes sken.

Biorepelent proti klíšťatům

Biorepelent proti klíšťatům

01. 04. 2011

Dostala jsem od kamarádky meilem prý vyzkoušený a účinný recept proti klíšťatům. Je to návod na domácí biorepelent pocházející ze Švédska. Tento odvar neobsahuje žádné chemikálie. Ráda se s vámi o něj podělím, hlavně když bude fungovat! Na příp...

Zemlbába - žemlovka

Zemlbába - žemlovka

27. 03. 2011

Mám malou radu na vylepšení zemlbáby:Do mléka na namočení pečiva přidávám jeden vanilkový pudink.V hotovém pokrmu má pak lepší chuť.Ještě jednu radu pro ty,kteří nemohou klasickou zemlbábu se skořicí nebo pro malé děti-vrstvu jablek pocukruji a po...

Nestíhám...

Nestíhám...

24. 03. 2011

Tak jsem pěkně naštvaná.Už po několikátý se mi stala ,,velice nemilá" věc.Ráda chodím na Srecepty,čtu si blogy,rozplývám se nad recepty a občas se zapojím do dikuze.Mám spoustu zajímavých receptů,o které se chci podělit i s ostatními.A tak peču a ...

Nebojte se Hlívy teplomilné nebo vás sežere sama

Nebojte se Hlívy teplomilné nebo vás sežere sama

21. 03. 2011

Manžel se nedávno přihnal, no on to měsíc už bude, s balíkem Hlívy. Loni jsem ji dostala od přítele dcery a docela rostla, byla venku u smrku.Tentokrát byla  ještě zima a já  - proti svým zásadám jsem si z dlouhé chvíle přečetla náv...

Koření z akvária

Koření z akvária

20. 03. 2011

Bahnatka vonná neboli Limnophila aromatica je rostlina běžně pěstovaná ve sladkovodních akváriích. Máokdo ale ví, že se její listy používají v asijské kuchyni k ochucování salátů. Svou limnophilu pěstuji na okně ve skleněné kouli. Často ji oštipuj...

Piškotová roláda

Piškotová roláda

17. 03. 2011

Aby těsto na piškotovou roládu bylo pružnější a snadno se zavinovalo, dejte do těste trochu váce másla, než předepisuje recept.-

Hořčice na sekanou

Hořčice na sekanou

16. 03. 2011

Pokud toužíte po krásně vypečené sekané se zlatavou kůrkou, potřete ji před pečením dvěma lžícemi hořčice. Je to vyzkoušené a moc dobré :-)

Chutnější drobenka

Chutnější drobenka

14. 03. 2011

Pokud do drobenka na koláč přidáme trochu strouhané kůry z citronu nebo pomeranče, bude výborně chutnat.

Buchta na okně

Buchta na okně

14. 03. 2011

Vážně se nevyplácí nechávatg buchtu vychládat venku na okně. Já tuhle to okno v zamyšlení zavřela... a super buchta letěla z druhého patra. Naštěstí máme pod knem trávník, tak to moc uklízení nebylo, ale škoda té dobroty ;-)

Vybíraní jadérek z granátového jablka

Vybíraní jadérek z granátového jablka

14. 03. 2011

Také si nevíte rady s vybíraním jadérek z granátového jablka? Zkuste je vybírat v misce naplněné vodou. Lehčí slupky vyplavou nahoru a jadérka klesnou dolů. A navíc nebudete mít žluté ruce od slupky.

Povedený vývar

Povedený vývar

13. 03. 2011

Tak jsem si včera uvařila vývar a protože jsem ještě mazala maso marinádou, poprosila sjem manžela, ať mi ho přecedí. přecedil, do dřezu :-) Zbyla mi jen zelenina :-)

Dlouhá zima, únava a esenciální oleje

Dlouhá zima, únava a esenciální oleje

10. 03. 2011

Letošní zima vyvádí pěkné kousky. Ohlásí se  mohutnou kalamitou  už 15. října, trvá dlouho a v březnu místo sbírání prvních bylinek, vylezu ráno do -14 st. C a mrznu v zimní bundě, brodíc se sněhem. Letos jsem nějak zanedbala solárium (anebo mi...

Není to o vaření, ale o domácích pracech

Není to o vaření, ale o domácích pracech

10. 03. 2011

Vážené čistotné hospodyně a všechny, jež milujete krásně vyprané prádlo.Spěchám s radou, jak na to.Miluji bílou barvu a vlastním hodně bílých věcí. Aby bílá bílá byla, je potřeba nejen kvalitního pracího prostředku, ale i častého praní, jelikož j...

Skořice po indicku

Skořice po indicku

10. 03. 2011

Jestli máte také skořici zafixovanou jako součást sladkých jídel a rajské omáčky, zkuste j ispolu se mnou vyzkoušet po indicku. Indové přidávají mletou skořici k zeleninovým a rýžovým jídlům a nešetří s ní ani na pečeném mase. Určitě se nebojte vy...

První jarní sluníčko v trávě

První jarní sluníčko v trávě

09. 03. 2011

Léčivka: Podběl lékařskýLátky: Podběl obsahuje zejména sliz (faradiol) a třísloviny, hořčiny, karotenoidy a  silice, obsažené i v listech, které navíc obsahují i fytosteroly a další látky.Sběr a sušení: Květy sbíráme se za suchého p...

Hermelín v sekané

Hermelín v sekané

09. 03. 2011

Pokračuji v nenápadném zapracování hermelínů do jídel, aby rodinka nepoznala, že je tam má. Dneska jsem připravila mleté maso na sekanou a do každé šišky zabalila půlku hermelínu. Sekaná se krásně upekla, sýr vytekl do oko...

Tostones platano - zelené banány

Tostones platano - zelené banány

08. 03. 2011

Nedávno přinesl manžel obří trs banánů, zelené jako brčál. Sám nevěděl co to je  a co s tím, ale co uvidí, to koupí.Tak jsme pátrali. Vozí se sem prý také asi rok a mají trochu jiný způsob konzumace. Jsou tvrdé, s větším množstvím škrobu, urč...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...