Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 9

Nadýchané palačinky

Nadýchané palačinky

09. 08. 2010

Krásně nadýchané a vláčné palačinky budeme mít tehdy, když místo mléka dáme kyselé mléko, nebo když do hotového těsta přidáme pěnu z bílku.

Přesolená omáčka či polévka

Přesolená omáčka či polévka

08. 08. 2010

Stane-li se, že omáčku či polévku přesolíme, nemusíme ještě zoufat a můžeme se pokusit vše zachránit. Zpravidla stačí málo - vezmeme 1 či 2 větší syrové brambory, rozkrojíme je na čtvrtky, vložíme do omáčky či polévky a povaříme. Brambory by přeby...

Okoralý sýr

Okoralý sýr

07. 08. 2010

S okoralým sýrem se pracuje jen velmi špatně. Když už tedy k tomu dojde, pak stačí sýr namočit na půl hodinky do mléka a zvláční. Pokud ho chceme nastrouhat, doporučuji potřít struhadlo olejem a dýr se nebude drolit.

Šťavnaté steaky

Šťavnaté steaky

07. 08. 2010

Maso na steaky, a vpodstatě jakékoliv hovězí maso připravované na minutky, zásadně solíme až po opečení, jinak maso pustí šťávu a bude  vyschlé.

Co se ztuhlým máslem?

Co se ztuhlým máslem?

07. 08. 2010

Potřebujeme-li měkké máslo a zapomněli jsme si ho vyndat z ledničky, nic není ztraceno. Stačí, když je buď nastrouháme na struhadle na hrubé nudličky, nebo když použijeme škrabku na brambory, případně si ho nakrájíme na plátky a rozložíme je po mí...

Kedy soliť mäso?

Kedy soliť mäso?

19. 07. 2010

Pečené a dusené mäso solíme pred úpravou. Posolené mäso totiž púšťa šťavu, ktorá vnika do tuku, na ktorom mäso opekáme a zmierňuje prudké opečenie. Hus a morku solíme znútra i zvonku niekoľko hodín pred pečením. Ryby solíme bezprostredne pred úpra...

Špikovanie mäsa

Špikovanie mäsa

17. 07. 2010

Slaninou špikujeme najmä chudé a suche mäsa. Slanina doda dobrú chuť aj mäsam chuťovo nevyrazným, napr: teľaciemu alebo hydine. Stuhnutú slaninu pokrájame na pásiky dlhé asi tri cm a široké asi tri štvrte cm a pomocou špikovacej ihlice ich prešpik...

Povidlová náplň II.

Povidlová náplň II.

10. 07. 2010

Povidlovou náplň lze výborně připravit tak, že povidla, která jsou zpravidla hustá, rozmícháme s trochou rumu.

Povidlová náplň

Povidlová náplň

10. 07. 2010

Pokud chcete použít povidlovou náplň do buchet nebo jiných moučníků a povidla jsou řídká, výborně je zahustíte strouhaným perníkem.

Aby moučník neosychal

Aby moučník neosychal

06. 07. 2010

Aby moučník neosychal, je dobré řez zakrýt páskem pečícího papíru.

Knedlíky

Knedlíky

03. 07. 2010

Pokud si doma děláte houskové knedlíky, nedávejte do těsta čerstvé nakrájené rohlíky. Tyto by v těstě zvlhly, pomačkaly se a nenakypřily by těsto. Nejlépe je dávat lehce osmahnuté a zlepší se také podstatně chuť.

Obaly na mufinky

Obaly na mufinky

26. 06. 2010

Pokud si kupujete různé paštiky nebo přesnídávky, které jsou v miskách z aluminiové folie, nevyhazujete je. Jsou to velmi dobré misky na pečení mufinek, které se dají opětovně používat.

"Pracovní" vývar

"Pracovní" vývar

26. 06. 2010

Znáte to - spousta receptů počítá s podlitím. Víte, že místo vody je lepší vývar. Často se ale vývar nahrazuje masoxem. Zkuste raději skutečný vývar, resp. ten, kterému já říkám "pracovní", neboť klasický vývar použiji raději na polévku. Takže co ...

Kroketky z bramborové kaše

Kroketky z bramborové kaše

24. 06. 2010

Zbyla vám bramborová kaše? Není nic jednoduššího, než do ní přidat trochu strouhanky a vytvořít kuličky nebo placičky, které obalíme v dětské krupičce a buď osmažíme nebo upečeme na plechu pokapané trouchou oleje.

Slanina do polévky

Slanina do polévky

24. 06. 2010

Kostičky slaniny do polévky můžeme připravit i zdravě. Místo abychom kostičky slaniny osmažili, pokladdeme je na pečící papír a upečeme v troubě dokřupava.

Smažená cibulka

Smažená cibulka

20. 06. 2010

Chceme-li mít cibulku osmaženou hezky dozlatova a dokřupava, je dobré ji lehounce pocukrovat moučkovým cukrem. Ten zkaramelizuje a zajistí křupavost, chuť neovlivní. Takto osmažená cibulka je vhodným doplňkem k masitým jídlům.

Sůl do oleje

Sůl do oleje

13. 06. 2010

Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, nasypte do něj špetku soli. Bude zase krásně čirý.

Máslový krém vydrží déle

Máslový krém vydrží déle

13. 06. 2010

Bohatě zdobené krémové dorty mají sklony se rychle kazit. Proto do máslové náplně přidejte trochu koňaku nebo jiného alkoholu, což celý proces zpomalí.

Extra voňavý jablečný koláč

Extra voňavý jablečný koláč

13. 06. 2010

Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.

Bramborová kaše stokrát jinak

Bramborová kaše stokrát jinak

13. 06. 2010

Miluji bramborovou kaši, jen se musí správně připravit, žádné šizení. Proto také místo mléka preferuji smetanu, nikdy nezapomenu dát do ní kus másla... Ale aby vždy chutnala jinak, lze kaši vylepšit i tak, že do ní vmíchám např. smaženou cibulku. ...

Ochucení čaje

Ochucení čaje

07. 06. 2010

Možná, že sdělím něco, co hodně hospodyň dělá, ale mnoho našich přátel o naší praktice nevěděla. V současné době, kdy se slevní citrony, tak vymačkám ze 4 až 6 citronů šťávu do zavařovací sklenice 0,7 l a doplnít krystalových cukrem, čímž mě vznik...

Fígl na rychlé kynutí

Fígl na rychlé kynutí

06. 06. 2010

Spěchám-li a potřebuji, aby mi těsto rychle vykynulo, tak pustím troubu na 50°C a dám horký vzduch dole i nahoře a pustím ji, než začnu dělat těsto. Trouba je akorát vyhřátá, než těsto dokončím. Pak ji jen vypnu a dám do ní kynout těsto a troubu z...

Ředkvičky stále čerstvé

Ředkvičky stále čerstvé

06. 06. 2010

Pokud chcete uchovat ředkvičky čerstvé, tedy zabránit jejich zavadnutí, pak je vhodné buď je zbavit natě, která odebírá vodu a zavadnutí tak urychluje, nebo je dejte natí do skleničky s vodou.

Vařečky

Vařečky

06. 06. 2010

Vařečky, v kuchyni jsou nezastupitelnými pomocníky. Je však dobré je používat odděleně - tedy mít jinou vařečku na míchání sladkých věcí (těsta, krémy...) a jinou vařečku na vaření masa a omáček. Vařečky jsou totiž nejlepší ze dřeva a to, jak je z...

Zlepšení chuti omáčky

Zlepšení chuti omáčky

05. 06. 2010

Příbuzní mi naučili fintu, jak vylepšit houbovou omáčku a já tento fígl začala používat i u křenové, hořčicové a bílé omáčky. Nebylo by fér se nepodělit. Skutečně to podpoří chuť omáčky. Stačí najemno nastrouhat trochu celeru a petržele (kořenové)...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...