Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tipy a triky - stránka 5

Jak na úpravu rýže na talíři

Jak na úpravu rýže na talíři

23. 05. 2013

Zcela náhodou jednou při servírování oběda padl můj zrak na vedle stojící sklenici s instantní kávou. Jeden druh sklenic vymývám a ukládám do stejných sklenic některé přísady k vaření, které neuchovávám po kilech, ale menším množství. A v tom mne...

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka

02. 02. 2013

Chcete rajčatovou omáčku trochu ozvláštnit? Zkuste do ní přidat kousek rozmixovaného manga, chili koření a smetanu.

Ohřívání pečeně

Ohřívání pečeně

02. 02. 2013

Aby při ohřívání pečeně neoschla, vyplatí se ji ohřávat zabalenou např. do pečícího vymaštěného papíru nebo do folie.

Loupání cibule

Loupání cibule

02. 02. 2013

Jak rychle oloupat cibuli? Snadnému a rychlému oloupání cibule pomůže, když cibuli vložíme do teplé vody a ponecháme ji tam pár minut. Voda uvolní vrchní slupky a loupání pak půjde samo.

Všestranné využití jedlé sody

Všestranné využití jedlé sody

22. 01. 2013

Dovoluji si vložit letité zkušenosti použití jedlé sody, kterou už používaly naše babičky. Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda (soda bicarbona) je bílý prášek se zásaditou chutí.Její výhodou je, že je snadno dostupná, levná, všestra...

Česnek, česnek, česnek...

Česnek, česnek, česnek...

22. 01. 2013

V tomto období řádících chřipek je možné ji předejít i životosprávou.Už jste zkusili chleba namazaný máslem, potřený medem a pokladený lisovaným, či pokrájeným česnekem?Že se vám to zdá šílené? To se mi zdálo taky, než jsem to zkusila a rozhodně j...

Super křupavé bramboráky

Super křupavé bramboráky

13. 01. 2013

Obvykle se do bramboráků kromě brambor a vejce přidává také mouka, my však místo mouky používáme strouhanky, bramboráky jsou tak mnohem lepší a křupavější.

Jak se peče cukroví

Jak se peče cukroví

13. 11. 2012

Ukliď z linky umatlané skleničky, lego a papíry od bonbónů. Připrav si suroviny, vylouskej ořechy, odměř mouku a cukr. Vyndej z mouky puzzle. Odežeň děti a umyj z nich mouku.Vezmi vejce. Podej manželovi pivo. Vrať se, odežeň děti, utři rozbitá vej...

Náhrada za vejce

Náhrada za vejce

10. 11. 2012

Chcete péci a nemáte do těsta dostatek vajec? Snadná pomoc - můžete dát o jedno vejce méně, nahraďte ho však lžící rumu.

Sýrové fondue

Sýrové fondue

10. 11. 2012

Sýrové fondue je vynikající druh pohoštění, zvláště pro návštěvu. Sedět tak hezky spolu u stolu, rozprávět a sami si dokončovat jídlo. Někdy se však stane, že se v sýrovém fondue mohou tvořit drobounké hrudky. K jejich odstranění postačí přidat tr...

Hovězí pečeně a sušená rajčata

Hovězí pečeně a sušená rajčata

10. 11. 2012

Chystáte sváteční hovězí pečeni a chtěli by jste její chuť nějak ozvláštnit ? Zkuste přidat sušená rajčata. Rajčata obecně velmi ladí s hovězím masem. No a ta sušená chutnají trochu jinak a výrazněji. Výsledkem budete mile překvapeni.

Česnek

Česnek

22. 10. 2012

Pravý český česnek rozmixujeme na kaši spolu se solí, naplníme do meších skleniček a uložíme do mrazáků. Pasta je stále stejně účinná a vhodná všude tam, kde čerstvý česnek. Pohodlně se odebírá a chutná velmi dobře.

Čistě nastrouhaný sýr

Čistě nastrouhaný sýr

15. 10. 2012

Chcete-li zabránit tomu, že při strouhání sýra se vám struhadlo zalepí, pak stačí struhadlo dobře potřít olejem a tomuto nechtěnému jevu zabráníte.

Dozrání avokáda

Dozrání avokáda

15. 10. 2012

Koupili jste si avokádo, které není ještě tak zcela zralé jak potřebujete? Pak ho zabalte společně s jedním jablkem a ono vám rychleji změkne.

Rovnoměrně propečené karbanátky

Rovnoměrně propečené karbanátky

15. 10. 2012

Chcete mít karbanátky rovnoměrně propečené, tedy bez vyboulení ? Jednoduchá pomoc. Než je dáte na pánev, udělejte v každé z nich uprostřed důlek.

Správná váha

Správná váha

12. 10. 2012

Některé ingredience nevážíte, ale odměřujete? Pak pozor na konzistenci surovin. Když například zaměníte rafinovaný bílý cukr za hnědý, nemuseli by jste se trefit do potřebného množství. To proto, že hnědý cukr má větší krystalky, takže do odměrky ...

Jak využít černý chléb netradičně

Jak využít černý chléb netradičně

12. 10. 2012

Zbyl vám černý chléb a přemýšlíte, jak s ním naložit? Zkuste jej, trochu netradičně, použít jako základ do dezertu. Stačí jej nakrájet nebo natrhat na kousky, dát do misek či skleniček, přidat dobrý krém a trochu bobulového ovoce...

Jak udržet kaši teplou

Jak udržet kaši teplou

12. 10. 2012

Připravili jste bramborovou kaši a potřebujete ji udržet ještě chvíli teplou ? Není nic jednoduššího. Stačí vložit mezi pokličku a hrnec utěrku, aby se pára vsákla do utěrky a neznehodnotila kaši, a druhou utěrku omotat kolem hrnce.

Bílý květák

Bílý květák

11. 10. 2012

Květák bude krásně bílý, když do vody, v níž ho vaříme, přidáme trochu mléka.

Barvení marcipánu

Barvení marcipánu

22. 10. 2011

Pokud do marcipánu zapracujete příliš potravinářského barviva a začne se drolit, lehce ho zachráníte několika kapkami vaječného bílku.

Čím nahradit v těstě ořechy?

Čím nahradit v těstě ořechy?

13. 10. 2011

Výborná rada pro alergiky. Jste-li alergičtí na ořechy, můžete je v těstě nhradit stejným podílem mouky. Odborníci radí hrubou mouku nebo polentu, aby jste docílili toho, že těsto bude stejně hutné, jako kdyby jste do něj přidali ořechy. Chuť bude...

Prášek do pečiva - náhrada

Prášek do pečiva - náhrada

13. 10. 2011

Ve své podstatě je tvořen v základu jedlou sodou a kyselinou. Hodně lidem vadí prášek do pečiva, protože obsahuje fosfáty. Lze jej nahradit jiným výrobkem, obsahujícím vinný kámen (vyrábí jej např. Alnatura a dostanete jej koupit v dm drogerii). N...

Aby se karbanátky nerozpadaly na pánvi

Aby se karbanátky nerozpadaly na pánvi

13. 10. 2011

Do karbanátkové směsi přimíchejte rozmixovanou syrovou bramboru nebo cuketu. Směs pak lépe drží po kupě. Pro lepší šťavnatější chuť, přidejte i pár ovesných vloček (předem namočených ve vývaru - stačí 20 minut) nebo uvařenou mrkev. Zajistíte si ta...

Aby neklíčila

Aby neklíčila

02. 10. 2011

Také máte uskladněnou cibuli a začne vám vyhánět zelené natě. Stačí k ní přidat krajíček chleba. Cibule vám vydrží a nevyklíčí. Můžete to zkusit i s česnekem budete překvapeni.

Plundrové těsto

Plundrové těsto

02. 10. 2011

Říká se mu také překládané. Spojuje v sobě kynuté a listové těsto - je nadýchané, pružné a přitom křehké a loupavé.  A krásně voní máslem. Hodí se na koláče, záviny, loupačky, croissany. Kynuté těsto nesmí být příliš řídké, protože by se špatně sp...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se...

Rychlá hrnková bublanina

Rychlá hrnková bublanina

Do prosáté mouky, smíchané s práškem do pečiva, přidáme vejce, vanilkový cukr, mléko a olej, popř. špetku s...

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijem...

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Výborné vánoční perníčky (hned měkké)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na cca 0.5 cm a vykrajujeme různé tvary. Položím...

Pravý maďarský guláš

Pravý maďarský guláš

Omyté maso osučíme do papírové utěrky a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. oloupané cibule n...

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...